budownictwo przemysłowe

Przemysł spożywczy i piekarniczy

Zobacz realizacje

Produkcja i przetwórstwo żywności to jeden z najbardziej wymagających i odpowiedzialnych sektorów przemysłu.

Wymaga on spełniania i zachowania określonych warunków sanitarnych. Każdorazowo analizujemy proces technologiczny produkcji oraz wymagane parametry składowania surowców i produktów. Mając szerokie doświadczenie dobieramy odpowiednie rozwiązania w zakresie czystych stref produkcji, pomieszczeń typu clean room oraz instalacji zapewniających właściwe środowisko i warunki wytwarzania. Wyróżnia nas zorientowanie na potrzeby Inwestora i dobór dopasowanych do danej produkcji rozwiązań projektowych i realizacja z zachowaniem najwyższej jakości.

 

Powierzchnia

20 500 m2

Generalne wykonawstwo oraz projekt wykonawczy dla Good Food Products.

Na terenie ponad 67 000 m2 zrealizowaliśmy nowoczesny zakład produkcyjno-magazynowy wafli ryżowych wraz z instalacjami i urządzeniami towarzyszącymi. W obiekcie wydzielono dwie strefy: część produkcyjno-magazynową wraz z pomieszczeniem warsztatu, sprężarkownią, pomieszczeniami technicznymi, pomocniczymi i administracyjnymi oraz część administracyjno-socjalną. Powstała także własna oczyszczalnia ścieków technologicznych ze zbiornikami podziemnymi o przepustowości 60m3/d. W obiekcie wdrożono również wentylację mechaniczną i odciągi technologiczne obszaru ekstruzji i konfekcji wraz z instalacją bilansującą ciśnienie na hali o całkowitej mocy wyciągu powietrza w ilości 200 000m3/h.

Powierzchnia

2 500 m2

Projekt i realizacja hali produkcyjnej piekarni w ramach rozbudowy fabryki Aryzta.

Realizacja kontraktu polegała na zaprojektowaniu, a także wybudowaniu pomieszczenia przyjęć i rozładunku surowców z pomieszczeniami chłodni i magazynów. W  obiekcie wyodrębniono także strefę ciastowni oraz halę z liniami produkcyjnymi do wypieku i pakowania produktów piekarniczych. W ramach rozbudowy powstał również magazyn opakowań wraz ze strefą mroźni i pomieszczeniem stretchera. 

Powierzchnia

12 000 m2

Generalne wykonawstwo dla Piekarnie - Cukiernie Putka.

Współpraca  polegała na kompleksowej realizacji budynku piekarni z częścią socjalno-biurową oraz obiektami towarzyszącymi. 

Obiekt wykonany został wraz z instalacjami technologicznymi takimi jak: instalacje ciepła technologicznego, c.o., sprężonego powietrza, wody technologicznej zimnej i ciepłej oraz instalacji gazu. 

Powierzchnia

3 500 m2

Zaprojektuj i wybuduj dla Poznańska Palarnia Kawy Astra Sp. z o.o.

W ramach projektu "Rozwój Poznańskiej Palarni Kawy Astra poprzez wdrożenie efektu prac B+R w postaci innowacyjnej technologii produkcji kawy o obniżonej zawartości sukstancji drażniących na terenie gminy Nekla" powstał nowoczesny Zakład Produkcyjny. Zakres wykonywanych prac dotyczył zaprojektowania i wybudowania hali produkcyjnej dla linii produkcyjnych kawy wraz z dwukondygnacyjnym budynkim biurowym, a także magazyn surowców i produktów gotowych  o podwyższonej izolacyjności terminecznej. W obiekcie wdrożono instalację systemu dźwiękowego dla niedowidzących oraz pętlę indukcyjną, która umożliwia osobom niedosłyszącym odbiór czystego i wyraźnego dźwięku poprzez cewkę telefoniczną. Realizacja powstała zgodnie z wymogami HACCP dla sektora spożywczego.

Powierzchnia

2 500 m2

Zaprojektuj i wybuduj dla Green Factory Logistics

Dla jednej z kluczowych firm z specjalizujących się w produkcji produktów ready to eat oraz świadczeniu zaawansowanych usług na rynku TSL podjęlismy się kompleksowej realizacji budynku chłodni do magazynowania produktów w temperaturze kontrolowanej. Obiekt powstał na terenie doskonale zlokalizowanego Parku Przemysłowego w Niepruszewie k/Poznania.

Powierzchnia

4 500 m2

Generalne wykonastwo dla Puratos

W ramach realizacji powstał zakład produkcyjny o łącznej kubaturze 49 673m3. W obiekcie wyodrębiono strefę produkcyjną, magazynową, a także socjalno-biurową. Na lokalizację Zakładu Produkcyjnego Puratos wybrano Kostrzyn Wielkopolski k/Poznania.

Powierzchnia

8 000 m2

Rozbudowa i przebudowa fabryki wyrobów cukierniczych.

W ramach nowoprojektowanych obiektów powstał budynek socjalno-sanitarny, cztery obiekty magazynowe oraz dwie hale produkcyjne. Rozwiązania projektowe oraz prowadzone prace budowalne zapewniły zachowanie najwyższych wymagań higienicznych dla procesów produkcji spożywczej. Kontunując  współprace z firmą Nestle zrealizowaliśmy również nowoczesny budynek technologiczny dla instalacji produkcyjnej. Prace projektowe polegały na opracowaniu koncepcji wraz z pomiarami technologii oraz przygotowaniu modelu 3d, a także dokładnym rozrysowaniu konstrukcji wraz z uwzględnieniem oparcia maszyn i zbiorników.

Powierzchnia

5 000 m2

Projekt i realizacja rozbudowy zakładu produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych.

Kompleks zajmują hale magazynowe, mroźnia, powierzchnie produkcyjne oraz budynki biurowe.  

Przygotujemy dla Ciebie indywidualną ofertę!

Nie masz czasu na poszukiwanie projektu i wykonawcy, skorzystaj z porady naszych specjalistów,
którzy przygotują ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb. 

Skontaktuj się